Lax Premiär i Dee

By: Andreas Möller
A google translated version here: Opening day in Dee

Vi bodde på TorNa Coille hotel. Kan rekommenderas, 3 nätter ink. frukost för ca 1700:- totalt. Supertrevlig personal och serviceminded. Maten kunde kanske varit aningen bättre men man får vad man betalar för. Hotellet ligger heller inte långt från älven.
Vädret var på topp men det blåste stundtals en hel del.

Det togs 54 st springers på premiärdagen i Dee, största var på hela 25lb vilket är ganska stort för Dee. På vår sträcka togs det 11 springers på 12 spön, vilket är riktigt bra! Tyvärr hann jag själv bara fiska en kort stund på premiärmorgonen. Andra kastet jag gör på flera månader hugger en kelt, tre kast senare nyper en pigg liten springer flugan! Helt otroligt bra och jag hinner några kast till innan jag måste ge mig iväg till öppningscermonin.

En riktigt bra fisk tar flugan ute i hårdströmmen men den släpper tyvärr innan jag får se den. Det är med blandade känslor jag måste packa ihop och ge mig iväg upp längs älven. Jag hinner fiska en stund på eftermiddagen men lyckas bara kroka några kelts.
Andra dagen har vi riktigt bra förhållanden. Älven har stigit under natten men är på väg ner igen. Lufttemperaturen är ca 8-10 grader och det känns väldigt behagligt förutom vinden. Den här dagen får jag själv fiska mer. Det fångas 7 st springers på vår sträcka andra dagen, själv lyckas jag endast kroka en hög med kelts.
Senare på kvällen har jag ett väldigt givande samtal med en ghillie från river Tay. Han hade själv lyckats fånga FYRA springers första dagen i Dee! Jag lyssnade noga på vad han hade att säga och insåg också att jag hade fiskat fel.

Laddad med nya tankar och ideér inför sista dagen, då jag endast hade morgonen på mig innan hemresa, åkte jag iväg med vår ghillie Charlie till den pool jag skulle fiska. Betydligt kallare den här dagen och älven hade stigit nästan 2 fot under natten men var återigen på väg ner.
Första vändan ger en kelt och en tappad fisk. På väg upp inför andra repan möter jag Charlie som ger ett par kloka råd “Koncentrera dig på inloppet, där har du störst chans och låt flugan hänga”. Jag hämtar dig om en timme, kör hårt!

Efter ett flugbyte börjar jag om igen. Jag fiskar noga och koncentrerat och försöker att inte tänka på att jag måste åka hem om en liten stund. Efter ca 10 meter nyper det på en fisk, helt in till kanten och på hängande fluga. Ahh, en kelt hinner jag tänka innan fisken susar förbi mig uppströms i en skön ettrig rusning. Sekunden senare får jag se fisken som visar sig vara en superfin springer direkt från havet! Efter lite trixande lyckas jag landa den och allt blir fulländat. Jag tackar Charlie för goda råd och hemresan känns inte lika jobbig längre. Charlie avslutar med att säga: Synd att du inte kan fiska eftermiddagen, det är suoerläge nu. Han hade rätt, det togs fem springers på vår sträcka efter att jag åkte den eftermiddagen.
River Dee gav hela 157 springers under premiärveckan.

Leave a Reply