Flere fluer i en smekk !

Tekst & Foto: Jon Erik Grøset – Power Team Norge

”Både jeg og kompisen har gått over hølen to ganger nå. Vi vet godt at laksen står der! For det første er det august og godt med laks på elva. For det andre har vi sett den. Det blir en ny kaffekopp og et nytt dukk ned i flueboksene. På tampen av en sesong begynner det å bli et virrvarr der nå. Jeg studereden ene kreasjonen etter den andre. Jeg løfter på en Highlandervariant – husker til og med når jeg bandt den. Enten er de for store, eller så er de for små. Feil kropp og for mye flash…..”

I mitt evige jag etter å effektivisere mitt laksefiske har jeg i de senere år fått øynene opp for fluer som lett kan skifte ham ved enkle håndgrep. Ideen fikk jeg gjennom noen gode fiskekompiser fra Sverige som jeg fisket endel sammen med i Orkla. Ideen har jeg så videreført til Guideline sitt Fits system for tubefluer. Det geniale med fits slangene er jo at de kommer i flere farger, noe som gjør systemet jeg skal beskrive meget enkelt. Systemet gjør også bruken av fits coneheads som en ekstra vekt til sine fluer enkelt på en annen måte enn hva vi normalt forbinder med conehead fluer. Forskjellen her er at coneheaden ligger bak vingen, noe som gir den vekten fluen skal ha pluss at det gir et lite ekstra løft i vingen. I tillegg gjør det også at de som enda er fersk i fluebinding eliminerer problemet med å få conehead på plass utenpå vingen til slutt.

Fremgangsmåten er veldig enkel jeg starter med en innertube som passer til den fits conehead jeg har tenkt å benytte som vekt. Her trenger man kun litt i over en centimeter slange for å binde selve fluen. Jeg smelter den bak og binder her inn flash og eventuelt hackle før jeg fører coneheaden helt bak. Deretter smelter jeg fremre del slik at jeg får plass til å binde inn vinge hackle og resten av fluen. Her overfører man lett de mønster man tradisjonelt benytter og har troa på.

Dette utgjør basisen i denne flua.

Bildet over og bildene under: Her ser du en flue med 3 ulike farger på bakkroppen.Så til det jeg synes er det geniale med dette systemet, som er bytting av bakdel. Her benytter jeg fits systemet med forskjellige farger etter hvilke forhold jeg fisker i. Foreksempel om jeg fisker etter en regnflom når elven er rimelig brun og er på vei til å klarne, så kan jeg først på dagen fiske med en thunder&lightning basis med orange bakdel. Etterhvert som elven klarner kan jeg gå over til sort slange. Dette vil med andre ord si at med en basisvinge kan jeg få 6 forskjellige fluer gjennom kun å benytte meg av de fargene som leveres i fits tubeslangesystemet. Man kan også selvfølgelig binde sine egne bakdeler med kropp om man ønsker det. Plutselig har du mange fluevarianter med samme vinge.

Fullstendig bindebeskrivelse kan du se på videoen.

http://vimeo.com/8964669

Skitt fiske!

Jon Erik Grøset

Leave a Reply