Varzina Kola Peninsula 2011

Text/Photo: Ove Lode – Power Team Norway  – Google translated version here

Etter en lang vinter med mye venting og en påfølgende sommer med mye vann skulle vi endelig til kola Varzina River for å fiske laks. Vi var et reisefølge på 15 personer med store forventninger til fisket i denne elven. Temperaturen var det ingen ting å si på, den var 30 varme i sola. Vel fremme ved Main Lodgen i Varzina, fikk vi oss en liten overraskelse. Det fantes nesten ikke vann i elven. Dette var det ingen som bekymret seg nevneverdig for akkurat der og da, men det skulle vise seg å by på en del utfordringer i løpet av uken.

Første dagen ble vi spredt utover en strekning på 15 kilometer, så enkelte gikk helt klart lenger enn andre. Poolene i elven var fine men meget grunne da det ikke hadde regnet i hele sommer. Det eneste som ville kunne fungere var flyt og flyt/synk liner, så alt av synkeliner kunne vi glemme. Fluene vi hadde med oss kunne vi også til dels glemme da disse var i største laget. Men guidene hadde rette medisin, ifølge dem selv. Fluene vi fikk låne var små enkelkrokede med så å si ingen vinge. Vingen bestod av maks 5 strå med oliven eller sort hår, og mange av fluene var såkalt blank shank, altså ingen ting på kroppen. I våt tilstand var de nesten usynlige for fiskeren.

Vi så brukbart med fisk i hele elven, men den var vanskelig å komme i kontakt med. Noen få fisker fikk vi de første dagene, men de satt langt inne. På grunn av det noe vanskelige fisket valgte noen å forsøke seg på vanlig ørret isteden. Dette skulle vise seg å bli vendepunktet. Med små streaking caddis,Goddard Caddis eller superpuppan fisket man dead-drift etter ørret. I starten var det kun sjøørret i variabel størrelse som viste disse fluene særlig interesse. I Hour-glass Pool knakk vi koden. Etter å ha dratt bom på 3 ”ørret” satt den på fjerde kastet. Det tok maks 2 sekunder før man skjønte at det ikke var en ørret, men en brukbar laks som hadde snappet caddisen som kom flytende. Med 0,20 spiss og krok i størrelse 12 var det om å gjøre å holde hodet kaldt. Fisken var like mye i luften som i vannet da hølen var såpass grunn, kanskje maks 1 meter dyp. Etter en morsom og hektisk fight kunne guiden håve en flott hannlaks på ca 6 kg. Det ble mer action denne dagen med flere morsomme fighter av både laks og sjøørret. Etter noen timer virket det som om fisken begynte å bli lei caddis fluene våre. Vi gikk da over til å bruke caddis som opphenger, og en superpuppan str 14 i enden. Igjen ble det landet fisk, og faktisk også 2 sjøørret samtidig, en på hver av fluene.


Ørret og Laks lot seg villig friste av Goddard Caddis!

Lenger ned i elven, ved Home Pool var vi avhengige av tidevannet. På flo ble det kun en stor flod, men når det flødde ble det en markert strøm hvor fisk til stadighet viste seg. Jeg er først og fremst en 2-håndsfisker, så en lett LeCie 12,6’ #7/8 ble rigget med flyt/synk og en Ally’s Shrimp i enden. I Golden Pool rett ovenfor Home Pool fikk jeg på en liten formiddagsøkt 4 sjøørret og laks på denne riggen. Guidene ville at vi skulle få fiskene rasket mulig opp og ut igjen, så i alt kaoset gikk det som det måtte gå… Under landingen av den fjerde fisken, en laks på rundt 4-5 kg, ble vinkelen på stangen for brå så den gikk av i et smell. Tilbake ved lodgen var det bare å ta frem en ny 12,6’ i #8/9. Med samme snøre og flue ga jeg Home Pool et forsøk dagen etter. Det ble mange sjøørret i starten, og også noen laks som steg av før landing. Flere store fisker hadde vist seg i innstrømmen til Home Pool, og det var disse jeg var ute etter. På tredje draget over poolen strammet det godt opp der ute. Fisken tok akkurat i bakkant av hovedstrømmen, og nå var den på vei nedover i full fart. Stangen stod som et rokkehjul, og Quadra snellen hvinte lystig. Etter et til dels langt utras begynte jeg å få kontroll over fisken. Den var nå på full fart oppover igjen. Det skulle gå 10 minutter med ville hopp og ukontrollerte utras før laksen kunne landes. En forholdsvis blank haka på rundt 8 kg. Dette ble min største laks på turen. Totalt fikk vi 15 laks på turen. Vi vet ikke hvor mange sjøørret vi fikk, men det ble noen hundre, med største på drøye 1,5 kg. I tillegg fikk vi også noen flotte brunørreter med største på litt over 4 kg.

Været denne uken var stort sett skyfri himmel med 30 varmegrader på dagen, og 3 grader på natten. Fisket var alltid best på morgenen når hølene hadde fått hvile fra dagen før. I Home Pool var det tidevannet som styrte når fisken trakk opp i innstrømmen. De som jobbet i campen hadde aldri opplevet så lite vann noen gang. Maten vi fikk holdt høy standard. Det kan nevnes reinsdyr biff, Kamchatka krabbe etc. Hvis jeg skal sette fingeren på noe så må det være at baren gikk altfor fort tom på pepsi max og vodka.

Hilsen Ove Lode

3 Comments

  1. I read this in English via the Google translation but despite some interesting word choices by the software got the gist enough to enjoy your report of a fascinating week of low water Russian fishing. An eight-kilo well-rested salmon on a trout rod – very interesting!

  2. I read this in English via the Google translation but despite some interesting word choices by the software got the gist enough to enjoy your report of a fascinating week of low water Russian fishing. An eight-kilo well-rested salmon on a trout rod – very interesting!

Leave a Reply